Saturday, 30 July 2016

World Geography- MCQ's- Set-2

11. Mount Kinabalu is the highest mountain of which of the following countries?
 [A]Malaysia [B]Indonesia [C]Vietnam [D]Thailand 
Answer:-[A] Malaysia Mount Kinabalu is a mountain on the island of Borneo and is highest mountain in Malaysia.

 12. The island of Socotra is a part of which of the following countries? 
[A]Yemen [B]UAE [C]Oman [D]Saudi Arabia
 Answer:- [A] Yemen Socotra is an small archipelago of four islands in the Indian Ocean and is under administration of Yemen. It is a UNESCO’s Natural World Heritage Site. 

13. Which of the following African countries is not land locked?
 [A]Mali [B]Niger [C]Chad [D]Sudan 
Answer:-[D] Sudan Mali ,Chad, Niger are landlocked countries while Sudan in the east is surrounded by Red Sea.

 14. In which of the following countries you will find a marshy swamp called “Sudd”?
 [A]Egypt [B]South Sudan [C]Algeria [D]Somalia 
Answer:-[B] South Sudan
 The Sudd, also known as the Bahr al Jabal, As Sudd or Al Sudd, is a vast swamp in South Sudan, formed by the White Nile.

 15. Which one of the following is the largest city of Africa?
 [A]Durban [B]Lagos [C]Nairobi [D]Cairo 
Answer:-[B] Lagos Lagos in Nigeria is the largest city in African continent. 

16. The Tropic of Capricorn passes through which one of the following countries in African continent? [A]Botswana [B]Swaziland [C]Zambia [D]Zimbabwe 
Answer:-[A] Botswana The Tropic of Capricorn passes through Namibia, Botswana, South Africa, Mozambique, and Madagascar in Africa.

 17. Which of the following straits is located between North and South Islands of New Zealand? 
[A]Cook Strait [B]Bass Strait [C]Foveaux Strait [D]Torres Strait 
Answer:-[A] Cook Strait 
Cook Strait lies between North and South Islands of New Zealand Bass Strait is a sea strait separating Tasmania from the south of the Australian mainland, specifically the state of Victoria. Foveaux Strait lies between Stewart Island and North Island of New Zealand Torres Strait lies between New Guinea and Australia

18. Which of the following is correct set of capitals of Austria, Albania, Hungary and Slovenia respectively? [A]Vienna, Tirana, Bucharest, Sofia
 [B]Vienna, Kiev, Budapest, Ljubljana 
[C]Prague, Kiev, Budapest, Bratislava 
[D]Vienna, Tirana, Budapest, Ljubljana 
Answer:- [D]Vienna, Tirana, Budapest, Ljubljana Austria – Vienna; Albania – Tirana; Hungary – Budapest; Slovenia – Ljubljana


19. Which of the following rivers carries maximum quantity of water into the sea?
 [A]Nile [B]Amazon [C] Mississippi Missouri [D]Thames
 Answer:- [B] Amazon 
Amazon River carries maximum quantity of water into the sea and is largest river by discharge of water in the world, 

20. Which of the following two countries currently occupy / control the Golan heights?
 [A]Egypt & Syria [B]Turkey & Israel [C]Israel & Syria [D]Syria & Turkey
Answer:- [C] Israel & Syria 
The Golan Heights also called the Golan or the Syrian Golan. The Golan Heights is a basaltic plateau bordered by the Yarmouk River in the south, the Sea of Galilee and Hula Valley in the west, Mount Hermon in the north, and the Raqqad Wadi in the east. The western two thirds of this region are currently occupied by Israel, whereas the eastern third is controlled by Syria.

Source:: http://www.gktoday.in/

No comments:

Post a Comment